(Foto: )
Angrenajele politice activate pentru schimbarea premierului Tariceanu au reprezentat principalele evenimente politice ale saptamanii. Incubatorul din Cotroceni se pare ca a pregatit o surpriza liberalilor prin reactivarea lui Theodor Stolojan, un semn ca presedintele Basescu si Partidul Democrat nu au renuntat inca la ideea unei fuziuni intre PD si PNL.
Actualul scenariu, desi diferit in ceea ce priveste actorii implicati, se aseamana cu cel prin care s-a realizat eliminarea lui Adrian Nastase de pe scena politica.
Faptul ca initial Nastase nu a putut fi schimbat de la presedintia Camerei Deputatilor in nici un fel, nici prin procedee constitutionale si nici datorita actiunilor de cercetare penala initiate de catre parchetul anticoruptie, a generat o alta strategie.
Schimbarea lui Nastase s-a facut din interior, chiar cu ajutorul colegilor de partid, prin intermediul presiunilor media si a opiniei publice. Se pare ca si in cazul Guvernului condus de Tariceanu se preconizeaza a strategie asemanatoare.
Revenirea lui Theodor Stolojan a oferit liberalilor aflati in conflict cu Tariceanu activarea dorintei pentru alternativa. Toate aceste framantari din interiorul PNL au fost generate pe fondul publicarii raportului de tara si a introducerii motiunii de cenzura anuntate de catre PSD si PRM.
Alina Mungiu-Pippidi, presedinta Societatii Academice din Romania, considera ca valurile provocate de ultimele evenimente sunt monitorizate la Bruxelles.
Aceasta considera ca nu este momentul potrivit pentru scenarii de schimbare a guvernului sau pentru diferite aliante ce ar putea sprijini motiunea de cenzura ce a fost anuntata de catre PRM si PSD.
Deocamdata guvernul Tariceanu ar trebui sa-si continue activitate