Organizatiile patronale se vor structura pe principiul domeniului de activitate, potrivit unui proiect de lege aprobat saptamana aceasta de Guvern. Unul dintre motivele pentru care Legea patronatelor trebuie modificata este legat de faptul ca acestea se infiinteaza in conformitate cu legea privind asociatiile si fundatiile, a declarat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. Acesta a subliniat ca noile prevederi vor contribui la consolidarea miscarii patronale din Romania.
"Proiectul de lege vine in sprijinul organizatiilor patronale, al dialogului social. Patronatele vor putea sa isi prezinte, in mod eficient, punctele de vedere in dialog cu Guvernul, cu Consiliul Economic si Social, cu sindicatele. Este, de altfel, unul dintre obiectivele incluse in Programul de guvernare", a spus ministrul Muncii.
CPISC, initiatorul proiectului
Actul normativ adoptat de Guvern defineste patronatele ca forme de asociere ale patronilor pe baza consimtamantului liber exprimat al membrilor, autonome, fara caracter politic, infiintate ca persoane juridice de drept privat, fara scop patrimonial. "Pot sa zic ca noi (Confederatia Patronala din Industrie, Servicii si Comert) am initiat acest proiect. Este prima data cand sustinem Guvernul", ne-a spus Adrian Izvoranu, presedintele CPISC. Patronatele sunt independente fata de autoritatile publice, de partidele politice si organizatiile sindicale. Organizatiile patronale sunt constituite pentru reprezentarea, sustinerea, apararea si promovarea intereselor profesionale, sociale, economice si tehnice ale membrilor lor, pentru informarea si prestarea de servicii specifice pentru membri, in conditiile legii, contribuind la crearea unui mediu de afaceri favorabil, concurential si predictibil.
Patronatele trebuie sa cuprinda cel putin 15 persoane juridice inmatriculate
Actul normativ stabileste ca