În Iaşi, fiecare şcoală are ca vecin un bar sau o cafenea în apropiere un bar sau o cafenea, unde se vând, la preţuri ca pentru buzunarul elevului, băuturi alcoolice. Inscripţii de genul "Nu vindem ţigări minorilor" sunt ignorate de barmani, care îşi servesc fără a sta pe gânduri micii muşterii. În numeroase rânduri, şefii învăţământului ieşean au organizat, împreună cu poliţia, razii prin barurile din oraş. Nu mică le-a fost mirarea când le-au găsit ticsite de elevi care îşi "făceau lecţiile" în faţa unui pahar sau "savurând" o ţigară.
Autorităţile ieşene nu sunt în stare să impună legea
Disperaţi, directorii de şcoli cer autorităţilor locale să impună respectarea legii. "Există legi, există şi o hotărâre de consiliu în acest sens. Noi singuri nu avem cum interzice acest lucru. Nici nu putem să mergem în fiecare zi să-i aducem pe elevi de urechi înapoi în clasă", spune, revoltată, Dolores Voinea, directoarea Grupului şcolar "I. C. ştefănescu". "Am ţinut cursuri cu doi-trei elevi. Restul erau fie acasă, fie prin baruri", declară o altă profesoară. Primarul Gheorghe Nichita promite că va dispune un control riguros al autorizaţiilor pe baza cărora funcţionează barurile din oraş: "Voi dispune Poliţiei Comunitare să ia la control fiecare bar, să vedem dacă funcţionează legal".
Băutori de la 14 ani
Conform unui studiu realizat la nivel naţional, zona Moldovei se situează pe primul loc în ceea ce priveşte consumul de băuturi alcoolice şi ţigări, tinerii dovedindu-se a fi cei mai mari consumatori. Rezultatele studiului i-au îngrijorat pe specialiştii Centrului de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog Iaşi. "Chiar de la 14 ani, minorii încep să bea, pentru că aşa vede la mama şi tata, şi nimeni nu îi spune nimic", declară Roxana Rusu, unul dintre specialiştii centrului. Pentru a preveni consumul de alcool şi tutun în rându