In Romania, cei mai multi imigranti care au obtinut cetatenie romana din 1991 sunt de origine araba, exceptand cetateni ai Republicii Moldova.
Extinderea Uniunii Europene aduce probleme cu care statele membre se confrunta acum, dupa cum se precizeaza in raportul "Necunoscutii de langa noi", realizat de Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala si Centrul pentru Jurnalism Independent. Conform datelor oficiale furnizate de Autoritatea Nationala pentru Straini, la nivelul lunii septembrie 2005 existau in Romania 60.705 straini, dintre care 42.753 cu sedere temporara, 11.660 aflati la studii sau formare profesionala, 3.101 cu sedere permanenta, 2.674 din state non-UE angajati in munca si 517 din state UE angajati in munca.
CIFRE. Dintre strainii aflati in Romania si care au sedere temporara, 8.443 sunt moldoveni, 5.167 turci, 3.874 chinezi. Totusi, din totalul numarului strainilor cu drept de sedere permanenta, aproape 40% provin din state arabe. Pe de alta parte, desi in practica strainii care au do-miciliul in Romania sunt supusi aceluiasi regim fiscal, de taxe si impozite, ca un cetatean roman, acestia nu beneficiaza de toate drepturile sociale in aceleasi conditii ca si cetatenii romani.
Printre altele, accesul la educatie universitara nu se face in aceleasi conditii. In ceea ce priveste refugiatii, circa 40% dintre strainii care cer sa primeasca statutul de refugiat sunt tineri cu varste intre 18 si 35 de ani. In Romania, cei mai multi imigranti care au obtinut cetatenie romana din 1991 sunt de origine araba, exceptand cetateni ai Republicii Moldova.
Extinderea Uniunii Europene aduce probleme cu care statele membre se confrunta acum, dupa cum se precizeaza in raportul "Necunoscutii de langa noi", realizat de Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala si Centrul pentru Jurnalism Independent. Conform datelor oficiale furnizat