Indicele Grupului de Economie Aplicata in ceea ce priveste increderea industriala este in continuare in crestere, potrivit datelor centralizate de Buletinul Industrial al Grupului de Economie Aplicata. Pentru trimestrul II al anului, indicele GEA de incredere industriala se ridica la 7,7 puncte, de la minus 6 puncte, in primele trei luni ale anului, pe o scala de la minus 100 la 100 de puncte. Cu toate acestea, Liviu Voinea, manager de dezvoltare in cadrul GEA, ne asigura ca nu avem motive sa ne bucuram, dat fiind faptul ca "indicele nu este justificat. Daca ne luam dupa volumul de comenzi, care sunt in scadere, numarul angajatilor, care de asemenea este in scadere, putem spune ca poate fi vorba de o crestere sezoniera". In primul trimestru al anului, ritmul de crestere al productiei industriale prelucratoare a fost de doar 4,8 la suta, fata de 6,6 la suta, in acelasi interval al anului trecut, cercetarea pe care se bazeaza Buletinul Industrial emis de GEA a fost facuta inainte de aparitia speculatiilor referitoare la Raportul de tara al Comisiei Europene.
Cresterea stocurilor
Totodata, specialistii pun aceasta crestere pe seama procesului de restructurare fortata din industrie, cresterea preturilor, apreciata pentru trimestrul al doilea la aproximativ trei procente, respectiv pe seama asteptarilor optimiste privind cresterea profitului in intervalul aprilie-iunie.
De asemenea, ipoteza restructurarii este contrazisa partial de lipsa corelatiei statistice intre asteptarile privind cresterea productiei in trimestrul II si evolutia efectiva a productiei in trimestrul I, cat si de cresterea stocurilor, se mai arata in analiza GEA. Un alt motiv al cresterii productiei ar putea avea la baza marirea stocurilor, generata de faptul ca unii producatori asteapta cresteri de preturi dupa aderare. Pentru urmatoarele trimestre, prognoza GEA indica