"Nu va mai dura mult si vom vedea pe piata din Romania tot mai multe alimente functionale, ce contin bacterii probiotice'', considera Malgorzata Wodecka, director de vanzari pentru Europa de Est al companiei ''Christian Hansen''. Aceasta sustine faptul ca ''in Europa vanzarile curente de astfel de produse cresc cu mai mult de 15% pe an, iar, daca aceasta este tendinta in Europa, cu siguranta numarul produselor continand probiotice va creste si pe piata din Romania. Consumatorii romani devin tot mai interesati de alimentatia sanatoasa si vor cauta acele produse alimentare care sa le ofere beneficii pentru sanatate''.
Potrivit directorului Malgorzata Wodecka, cuvantul probiotic se traduce prin ''pentru viata''. In esenta, bacteriile probiotice sunt microorganisme vii, care, asociate unor alimente si consumate in cantitati semnificative, exercita efecte benefice asupra sanatatii umane, contribuind la intarirea si refacerea sistemului imunitar si al echilibrului natural al organismului. Astfel de bacterii sunt, de exemplu, unele tipuri de Bifidus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei.
Sistemul digestiv al unui adult este foarte complex, fiind colonizat de aproximativ 100 de trilioane de bacterii, din circa 400 de specii, cunoscute sub denumirea generica de ''flora intestinala''.
Mentinerea sub control a bacteriilor daunatoare
''Aceasta incredibila retea se bazeaza pe un echilibru delicat intre bacteriile bune si cele potential daunatoare. In conditii normale, acest echilibru intre «bun si rau» este tinut sub control, dar pentru persoanele ce sufera de oboseala, stres, sedentarism sau boli, calatoresc in zone geografice cu alta clima si maladii specifice sau sunt sub tratament cu antibiotice, acest echilibru delicat poate fi deteriorat.
In aceasta situatie, nivelul bacteriilor bune scade, iar nivelul bacteriilor rele