Dupa ce, timp de 70 de ani, au fost tovarasi, prabusirea comunismului i-a lasat pe rusi fara cuvinte, astfel ca nici azi, la 15 ani de la destramarea Uniunii Sovietice, oamenii nu prea stiu cum sa se adreseze unii altora, releva France Presse.
"Nu te supara, femeie... Hei, tu, cetateano" sunt formulari pe care le poti auzi frecvent pe strada ori in mijloacele de transport in comun, in conditiile in care rusii se chinuiesc sa gaseasca o formula adecvata pentru a aborda un strain.
"Tovaras" a cazut in desuetudine, "domnule" sau "doamna" suna prea formal, iar la apelativul "cetatene" multi se enerveaza. Pentru a iesi din incurcatura, unii recurg la formula "tinere", utilizabil indiferent de etatea adresantului. Mult mai putin politicoase, dar frecvent folosite, mai ales de patura de jos, sunt exprimarile gen: "Mai, femeie" sau "Omule".
"Domn" e doar pentru bogati
""Tovarase" ne-a servit 70 de ani, o interpelare practica si unisex. Acum, daca vad pe cineva ca-si pierde manusa prefer sa nu-l fac atent pentru ca nu stiu cum sa-i spun", marturiseste Valentina Novodranova, 70 de ani, profesoara de latina.
"Pentru noi, doamnelor si domnilor suna deplasat", considera batrana, care continua sa rosteasca la inceperea unei ore de curs formula "tovarasi studenti".
In lumea buna, lucrurile nu stau la fel. In salile de concert, in marile restaurante ori la saloanele de infrumusetare, "doamnelor si domnilor" este expresia consacrata. In loc sa se simta flatati, multi pensionari se simt insultati cand li se spune "domn". "Eu nu sunt bogat, n-are rost sa ma faci domn", replica iritat un batran aflat intr-un troleibuz catre un calator imprudent.
Articol integral in EVZ
Dupa ce, timp de 70 de ani, au fost tovarasi, prabusirea comunismului i-a lasat pe rusi fara cuvinte, astfel ca nici azi, la 15 ani de la de