Compania Nationala ROMARM va trebui restructurata, filialele privatizate, iar echipa manageriala va trebui sa actioneze potrivit unor obiective realiste, in concordanta cu actualul climat industrial la nivel national si euro-atlantic, au declarat ieri reprezentanti ai Ministerului Economiei si Comertului, citati de agentia Rompres.
La ora actuala, printr-un program derulat impreuna cu Ministerul Apararii Nationale, MEC pregateste aderarea Romaniei la Agentia Europeana pentru Aparare (EDA) si, in acelasi timp, se fac demersurile necesare pentru ca societatile comerciale din sectorul industriei de aparare, cu capital de stat sau privat, sa aiba acces la structurile industriale din Alianta Nord-Atlantica si Uniunea Europeana.
Pentru moment, Romania nu are decat un statut de observator. Ea nu poate participa la programele industriale europene (pe pozitie de contractor sau subcontractor) decat dupa intrarea in EDA. "Dupa aderarea la Uniunea Europeana, vom dezvolta si fructifica toate aceste semnale pozitive, vom cauta noi debusee pentru capabilitatile industriale si serviciile tehnice pe care le poate oferi industria de aparare romaneasca", au mai aratat reprezentantii ministerului.
O industrie controlata de stat
La nivel european, industria de aparare ramane controlata in cea mai mare parte de catre stat (o exceptie in acest sens ar putea fi ramura de inalta tehnologie a grupului Lagardere). Fuziunile din ultima vreme la nivelul celor mai importanti actori europeni si americani ai scenei apararii au demonstrat pe deplin acest lucru: acele ramuri care vizeaza programele avansate de securitate au ramas sub conducerea statului sau a unui grup european. Astfel, in urma fuziunii dintre Alcatel si Lucent, au fost puse in comun numai sectoarele comunicatiilor, ramura de aparare a fiecaruia ramanand sub protectia statului.
Mai mult de