Ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Iasi au efectuat, ieri, patru perchezitii domiciliare in apartamentele a patru tineri din Iasi, avand informatii ca, prin intermediul retelei ODC, puneau filme, programe pentru computer, muzica si jocuri la dispozitia altor utilizatori ai
acesteia. Actiunea se realiza sub forma de ?file sharing" pe hub-urile ?United" si ?ARM" din Iasi, pentru a putea fi accesate si descarcate de ceilalti utilizatori.
Politistii au declansat cercetari in cazul celor patru tineri, sub aspectul savarsirii infractiunii de "punere la dispozitia publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor ori a produselor purtatoare de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis
ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual", fapta prevazuta si pedepsita de art. 139, alin. 8, din Legea nr. 8/1996 modificata, privind drepturile de autor.
Pentru cercetari, politistii au ridicat patru unitati centrale de computer, care urmeaza sa fie trimise la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor in vederea efectuarii expertizelor. In perioada urmatoare, politistii vor continua seria de actiuni privind identificarea utilizatorilor celorlalte hub-uri.
Dosare penale pentru piraterie informatica
Pana acum, politistii au declansat urmarirea penala in cazul a doi tineri acuzati de incalcarea mai multor articole ale Legii privind Drepturile de Autor.
Marius Huzum, de 23 de ani, din Braila, student in Iasi, este acuzat de "realizarea, in scopul distribuirii, de ma