COLECTIILE Va propunem un alt fel de vizita. Sa ascultam povestile pe care ni le spun casele. Povesti pe care doamna dr. Doina Isfanoni, directorul stiintific al Muzeului Satului, le-a invatat pe dinafara.
Vizitarea Muzeului Satului este, poate, de cele mai multe ori, o plimbare printre niste obiecte frumoase, arhaice. Unora nici nu le mai cunoastem menirea. Le privim ca pe ceva interesant, dar apus.
SIMBOLURI. Dar poti vizita locul acesta minunat si cu dorinta de a aduce viata in curtile si in casele stramutate din tara. Ele au prins radacini in Muzeul Satului. Si asteapta sa iti spuna povestea. Sa afli la ce erau folosite, de ce apare soarele incrustat in lemnul portilor sau usilor de la intrarea in casa. De ce apar stelele si horele, si pomii vietii pe tesaturi. La ce se foloseau uneltele acelea care stau cuminti in tinda. De ce sunt atatea stergare pe pereti sau la ferestre. De ce sunt diferite? De ce covoarele oltenesti ii innebunesc pe straini, iar pe noi, mai nou, ne lasa reci. Ba, mai mult, decat sa cumparam, sa zicem pentru a face cuiva un cadou frumos, un vas de ceramica, preferam sa luam cine stie ce kitsch, care imita o mare opera de arta sau ceva... oriental. Casele, curtile si obiectele sunt gata sa ne spuna povestea. Doar noi sa vrem sa o ascultam si sa ne aducem aminte, cu mandrie, ca ne tragem dintr-un neam cu un suflet frumos. Si cu o imaginatie care a uimit toata lumea.
INTRAREA. "In universul casei traditionale romanesti, fiecare interior are de fapt povestea lui si fiecare categorie de piese folosita pentru amenajarea decorativa, dar si functionala a spatiului isi are o pozitie generata de cateva functii, ne spune doamna Doina Isfanoni. Una este aceea de utilitate imediata, fie ca trebuie "sa tina de caldura, fie ca trebuie sa acopere o anumita zona, cum sunt patul, masa, lavita. Cealalta functie, care deseori primeaza in compar