AMENINTARI Muzeul s-a infiintat in 1936, iar cand sa-si ia avant, a venit razboiul. Apoi au venit comunistii. Apoi focurile. Dar sufletul romanilor a supravietuit. AMENINTARI Moara de vant si moara plutitoare din Basarabia, anul 1936. Astazi ele nu mai exista, au fost daramate cu ocazia construirii Palatului Elisabeta.
Muzeul s-a infiintat in 1936, iar cand sa-si ia avant, a venit razboiul. Apoi au venit comunistii. Apoi focurile. Dar sufletul romanilor a supravietuit.
Doamna Georgeta Stoica a trait o viata la Muzeul Satului. A fost si director general. Acum este cercetator. Pentru experienta sa a fost chemata de acasa sa ajute la pastrarea acestui loc minunat, dar si la dezvoltarea lui. Cand povesteste, are lacrimi in ochi. Retraieste momentele acelea grozave.
INAUGURAREA. In mai 1936 a fost deschiderea muzeului si s-a bucurat de foarte mare succes. Au venit Regele Carol al II-lea, ministri, o multime de personalitati politice si culturale. A avut un mare succes la public, pentru ca muzeul s-a deschis in cadrul Lunii Bucurestiului. Atunci se facuse amenajarea lacurilor din jurul Capitalei. Era o noutate. Totul a fost perfect si profesorul Gusti avea de gand sa continue. El a conceput un muzeu sociologic, in care sa pastreze modul de viata traditional prin persoane aduse din satele respective, in general fostii proprietari ai satelor care s-au adus aici si care urmau sa locuiasca si sa traiasca asa cum traiau acolo. Asta a fost o idee, sa zic, generoasa, dar a fost un dezastru din punct de vedere al pastrarii patrimoniului. De vreme ce locuiesti intr-o casa, folosesti toate obiectele acelea, era evident ca in timp se vor distruge.
RAZBOIUL. Gusti se gandea sa continue si sa reprezinte viitorul satului romanesc prin constructii noi, prin constructii tip, prin tot felul de mijloace. Asta este o faza care nu s-a mai derulat, din cauza ca i