Pentru a evada din monotonia dormitoarelor, detinutii de la Penitenciarul de Minori si Tineri Tichilesti prefera sa se apuce de invatat, chiar daca unii dintre ei nu au facut, in libertate, nici macar o zi de scoala.
Astfel, 226 dintre ei sint elevi ai scolii speciale din cadrul penitenciarului, 49 de detinuti urmind cursurile clasei I, la Scoala Speciala cu clasele I - VIII nr. 1. Desi abia acum invata sa scrie si sa citeasca, virstele lor sint cu mult mai mari decit ale copiilor de la clasa I care frecventeaza cursurile scolilor din invatamintul de masa.
Astfel, unul dintre elevii de clasa I din penitenciar are virsta de 15 ani. Pina sa ajunga la Penitenciar, Mihai nu a fost nici macar o singura zi la scoala. De cind a ajuns insa la Tichilesti, lui i s-a deschis brusc apetitul pentru educatie. "Cind am fost adus aici (PMT Tichilesti - n. red.) nici prin gind nu-mi trecea sa merg la scoala. Dupa citeva zile de stat numai pe dormitor, unde ma saturasem de privit la televizor, singur am cerut sa vin la ore. In afara de faptul ca ies din dormitor, invat sa scriu, sa citesc si sa socotesc. Desi nu as fi crezut, scoala chiar a inceput sa-mi placa. Pe linga asta, conducerea penitenciarului organizeaza cit mai multe iesiri in comunitate, avind grija ca fiecare dintre noi sa participe la aceste actiuni. (...) Nu, in libertate nu ma duceam la scoala, fiindca eram prea ocupat cu altele.", a povestit Mihai, care este condamnat pentru furt.
"Ca mod de organizare, scoala poate fi considerata ca singura forma sistemica de organizare, in care lucrurile se fac sistematic, planificat, cu standarde stabilite, lucru care se observa la o evaluare a detinutului, atit la intrarea, cit si la iesirea din penitenciar. Foarte multi fosti detinuti solicita actele de studii, pentru a se angaja sau pentru a-si continua studiile in libertate" a declarat directoru