Intotdeauna Ibanestiul s-a impus prin vioiciunea si taria de caracter a oamenilor sai. Localitate specifica de munte, Ibanestiul a reusit sa-si pastreze un anumit specific pana in zilele noastre, lucru pe care aveam sa-l descoperim saptamana trecuta cand am poposit timp de o zi printre ibasteni.
Pastratori de traditie, credinciosi, dar mai ales muncitori, locuitorii Ibanestiului ne-au impresionat prin hotararea lor de a-si vedea comuna cea mai mandra intre comune. Si au toate sansele sa reuseasca. Doar sa ii ajute si autoritatile judetene pentru reabilitarea drumului, in multe locuri impractibil, care impiedica turistii sa se apropie de zona. Nu ne ferim sa spunem ca ii vom bombarda in acest sens pe oficialii judetului.
Exista un specific al vailor carpatine, mai ales al celor din Carpatii Orientali, care sunt in permanenta porti deschise spre necunoscut. De cate ori parcurgi un astfel de drum, o astfel de vale, ai senzatia ca te afli acolo pentru prima data. Este vorba de un ciudat sentiment al omului - pionier, explorator al unor spatii invaluite in mister.
Acesta este sentimentul celui care calatoreste pe valea Gurghiului. Dupa Reghin, muntii din fundal au aspectul unei mari inmarmurite. Se stie ca verdele padurii ( mai ales cel crud, de primavara) ca si alternanta peisajului ondulat, montan, au un efect revigorant asupra psihicului uman.
Prima cititoare
Prima oprire a noastra in Ibanesti, satul ce respira a bunastare, avea sa fie la una dintre cititoarele noastre. Maria Chirtes ne-a poftit in curte, ne-a oferit deja traditionala ceasca de cafea si a asteptat sa vada ce vant ne aduce in batatura sa. Am descusut-o despre traditii, gospodarie, notabilitatile satului.
Ne-a raspuns dezinvolta, laudandu-l pe primar, lucru greu de crezut intr-o comunitate. Mai tarziu aveam sa ne lamurim de ce.
Ibanestiul: