Dupa inundatii, in acest an, o noua catastrofa loveste Romania. H5N1 a ''patruns'' in zona industriala. Existenta virusului ucigas a fost confirmata, in urma cu doua zile, la cateva pasari din Ferma Drakom Codlea, judetul Brasov. Crescatorii de pasari si producatorii de carne de pui se asteapta ca, in urmatoarea perioada, vanzarile lor sa scada. H5N1 a aparut in tara noastra la inceputul lunii octombrie 2005. Imediat UE a suspendat importurile de carne de pasare si preparate din carne de pasare care nu sunt tratate termic din Romania. Ultimul focar de gripa aviara a fost inchis la sfarsitul lunii aprilie a acestui an. Crescatorii de pasari si producatorii de carne de pui au rasuflat atunci usurati. Mai mult, in data de 8 mai a.c., presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Ion Agafitei, venea si cu o veste buna pentru industria avicola: ''Comisia Europeana a aprobat reluarea importurilor de carne si preparate din carne de pasare din Romania, decizie aprobata in unanimitate de statele membre ale UE.
Decizia urmeaza sa fie publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii, iar in decurs de circa doua saptamani va intra in vigoare. Astfel, companiile romanesti isi vor putea relua contractele cu partenerii din tarile UE''. Aceasta mai anunta ca ''decizia reluarii importurilor de carne si preparate din carne de pasare din Romania a fost aprobata de catre Comisia Europeana cu cinci luni mai devreme decat fusese programat initial''. In acelasi timp, Uniunea Crescatorilor de Pasari estima ca in perioada octombrie 2005 - aprilie 2006, industria avicola a pierdut 48,5 milioane de euro ca urmare a suspendarii exporturilor catre statele comunitare.
Primul semnal primit de la satenii din Hurez
Virusul gripei aviare a reaparut, la inceputul saptamanii trecute, in localitatea Hurez din judetul Brasov. Mai e