Numarul persoanelor care si-au desfasurat activitatea principala in perioade atipice ale zilei sau saptamanii de lucru, respectiv seara, noaptea, sambata sau duminica se ridica la sfarsitul anului trecut la peste 5,5 milioane. Astfel, persoanele care desfasoara munca atipica reprezinta 61,4% din totalul populatiei ocupate, se arata intr-un studiu realizat de Institutul National de Statistica. Acesta releva ca cei mai multi romani care lucreaza sub astfel de norme locuiesc in mediul rural, sunt de sex masculin si au varsta cuprinsa in intervalul 25-54 ani (72,5%).
Distributia dupa tipul muncii prestate arata ca majoritatea acestor persoane (92,9%) si-au desfasurat activitatea in zilele de sambata, indiferent daca au prestat sau nu si alte forme ale muncii atipice (seara, noaptea sau in zilele de duminica). Analiza pe sectoare de activitate ale economiei nationale releva ca, in totalul celor care au desfasurat munca atipica, 58,2% lucreaza in ramuri neagricole. Aproape un sfert (24,2%) dintre salariati au lucrat in schimburi; din totalul acestora, 76,9% locuiau in mediul urban, 54,4% erau de sex masculin, 31,6% aveau varsta cuprinsa in intervalul 35-44 ani, iar 9% erau tineri (15-24 ani).
1,2% din populatia activa lucreaza la domiciliu
Persoanele salariate care au lucrat in schimburi detineau ponderi semnificative in totalul salariatilor din urmatoarele activitati ale economiei nationale: industria extractiva (48,3%), hoteluri si restaurante (45,7%), sanatate si asistenta sociala (42,6%), transport, depozitare si comunicatii (35,1%), industria prelucratoare (29,2%), energie electrica si termica, gaze si apa (28,4%) si comert (24,3%). Din totalul salariatilor care au lucrat in schimburi, femeile detineau majoritatea in urmatoarele activitati: sanatate si asistenta sociala (82,3%), comert (75,9%), hoteluri si restaurante (67,0%), invatama