Inainte de Raportul Comisiei Europene, unele dintre cele mai importante figuri din Parlamentul European, dar si specialisti romani, au raspuns intrebarilor EurActiv.ro. Cea mai raspandita opinie este ca Romania trebuie sa adere la 1 ianuarie 2007, fiind pregatita pentru Uniunea Europeana.
Cu ocazia prezentarii de catre Comisia Europeana -pe 16 mai- a unui raport crucial pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, EurActiv.ro a intervievat cativa dintre cei mai influenti actori europeni din Parlament, dar si politicieni si specialisti romani.
Intrebati care ar fi principalele puncte slabe si puncte tari pe care le-ar evidentia in raportul Comisiei, cei mai multi dintre cei chestionati au amintit problema -clasica- a coruptiei si a sistemului judiciar. Desigur, au fost amintite si problemele care chiar vor aparea in raport, legate de agricultura si sistemul informatic al Finantelor.
Raportul Comisiei ar trebui sa consemneze si progresele remarcabile ale Romaniei.
Chiar daca rapoartele Comisiei Europene sunt considerate obiective si 'tehnice', concluzia dupa un astfel de raport (formulata de Parlamentul European in fata caruia raportul este prezentat, de Consiliul European sau chiar de Comisie) este politica.
Romania deja merita sa devina stat membru, pare sa fie concluzia despinsa din declaratiile tuturor actorilor intervievati.
Intrebate in legatura cu un model de integrare pe care Romania ar putea sa-l urmeze dupa momentul aderarii, cele mai multe dintre personalitatile intervievate au spus ca Romania trebuie sa-si croiasca un drum propriu spre integrare.
Totusi, au fost mentionate exemplele unor tari precum Spania, Portugalia, Grecia, Irlanda, care au profitat in plin de pe urma aderarii, dar si exemlul tarilor Scandinave, care imbina o crestere economica excelenta, cu un sistem