Bancile vor putea sa acorde credite sensibil mai mari apeland la aceasta metoda de refinantare Piata imobiliara va primi un ajutor de care avea de mult timp nevoie, dupa intrarea in vigoare a legii privind securitizarea creantelor. Posibilitatea de a acoperi deficitul de lichiditati pe care il genereaza acordarea unui credit ipotecar va fi, cu siguranta, binevenita pentru toate entitatile care acorda astfel de imprumuturi. Nici nu au aparut normele pentru aplicarea legii,
Bancile vor putea sa acorde credite sensibil mai mari apeland la aceasta metoda de refinantare
Piata imobiliara va primi un ajutor de care avea de mult timp nevoie, dupa intrarea in vigoare a legii privind securitizarea creantelor. Posibilitatea de a acoperi deficitul de lichiditati pe care il genereaza acordarea unui credit ipotecar va fi, cu siguranta, binevenita pentru toate entitatile care acorda astfel de imprumuturi.
Nici nu au aparut normele pentru aplicarea legii, si deja exista institutii interesate sa-si transforme portofoliul de credite ipotecare in active tranzactionabile pe piata de capital. BCR este prima care si-a anuntat intentiile in acest sens, iar dimensiunea portofoliului sau de credite ipotecare nu e deloc de neglijat: o jumatate de miliard de euro.
Impactul unui asemenea demers va fi unul extrem de mare. De exemplu, suma respectiva ar putea acoperi necesitatile de instrumente cu venit fix pe doi – trei ani ale tuturor fondurilor de pensii ce vor fi infiintate in anii urmatori.
Domeniul imobiliar va fi, insa, cel mai avantajat de aceasta oportunitate. Tranzactionarea pe piata de capital a obligatiunilor ipotecare sau a titlurilor de participare la fondurile de securitizare va aduce bancilor si celorlalte institutii de credit lichiditatile necesa