Brasovul este lovit de cea mai grava criza aviara prin care a trecut Romania. Pentru prima data, virusul a reusit sa intre intr-o crescatorie industriala, care vindea carne in trei judete si pasari vii - cui voia sa cumpere.
Cu toate acestea, autoritatilor locale si nationale le-a luat cateva zile bune ca sa reactioneze. Explicatia este ca, dupa sapte luni de razboi, luptatorilor anti-aviari li s-a cam facut lehamite.
Primele semne de blazare au aparut cam la trei luni dupa Ceamurlia. Discutiile despre H5N1 o virasera mai spre psihologie: a dat epidemia de aviara in pasaret sau i-a lovit isteria pe oameni? La vremea respectiva, in Romania se raportasera 23 de focare iar populatia inca asedia laboratoarele, cu oratania moarta in traista.
Apoi lucrurile s-au limpezit: era vorba de o gripa ?sporadico-endemica", adica locala. Verdictul, dat chiar de seful unui institut prins in lupta cu aviara, s-a potrivit la fix pe specificul national. Pai, atunci sa fie la ei acolo, a rasuflat usurata toata lumea, de la popor pana la responsabili de prima linie din teritoriu.
Acum trei saptamani, cand al 53-lea si ultimul focar a fost inchis, stirea despre aviara nici nu mai era o stire. Mascati, foc, flit, pui santinela - nimic nou.
Asa a aparut focarul 54, care bate tot ce-am vazut pana acum, luat la un loc. Autoritatile Brasovului au zis exact ca ala care cade in cap de pe bloc, cand ajunge la etajul unu: d?aici au mai cazut multi. Sa ne gandim numai ce-a facut numarul 1 al Brasovului, prefectul Aurelian Danu, fata cu dezastrul.
Joi, pe seara, a fost informat ca murira niste pasari intr-o ograda. Vineri a plecat la Targu Mures, chemat de ministrul Sanatatii, care nici el n-avea treaba cu aviara.
Sambata a aflat, in sfarsit, ca e lata, adica 4.000 de pasari o contactara si murira chiar la o crescatorie