De milenii intregi, femeile au incercat sa-si faca pielea mai matasoasa si parul mai bogat si mai stralucitor, cu ajutorul plantelor. Si-au preparat sampoane din urzici tinere, si-au clatit parul cu musetel, ca sa fie mai blond, sau cu frunze de salvie sau de nuc, ca sa si-l faca mai negru. Frumusetea era un dar al naturii, iar cele mai bune retete erau transmise in familie, de la mame la fiice. E o adevarata placere sa rasfoiesti astazi, cand industria cosmetica spulbera fara urma traditia, revistele pentru femei din secolele trecute, pline de sfaturi si de retete, inspirate, toate, din gradina cu legume si flori. Iar dorinta de a le incerca este irezistibila. Cu o conditie: sa folosim doar plante curate, nepoluate, culese direct din natura sau cumparate la piata, de la tarani. Sau chiar si plante uscate, de la Plafar. Veti vedea: alchimia prepararii lor va va umple de bucurie, iar rezultatul va fi pe masura. Primele noastre retete privesc culorile naturale pentru par.
Pentru par deschis
Decoct de musetel
Face parul saten sa para mai luminos si mai blond. Puneti sa fiarba, in 600 ml apa, doua linguri cu varf de flori uscate de musetel, timp de 20 de minute, pe flacara mica. Inainte de a va spala pe cap, umeziti-va parul cu o parte din ceaiul de musetel, masati-l bine si pieptanati-l cu un pieptene rar. Samponati-va, apoi, in mod normal. Pentru clatit, folositi mai intai apa curenta, apoi turnati-va restul ceaiului de musetel pe par. Repetati operatia, adunand lichidul intr-un lighean. Lasati parul sa se usuce la aer. Si florile de galbenele sau de ciubotica-cucului dau o nuanta aurie. Adevaratul efect incepe sa se vada dupa cateva saptamani.
Radacina de rubarbar
Este cel mai puternic decolorant, dintre toate plantele. Folosita regulat, parul devine din ce in ce mai deschis. Cum se procedeaza: 4 linguri de