Mircea Geoana stie ceva important, dar nu intelege ce. Acest eveniment cognitiv a survenit ieri si a fost prezentat publicului larg, in cursul unei declaratii, in care liderul PSD a vorbit despre Raportul Comisiei Europene.
Vesti proaste. Raportul nu gaseste ca economia Romaniei ar merita rangul de ?economie de piata competitiva". Nu am primit brevet de capitalism. Asa cum a prezentat Micea Geoana situatia, avem de-a face cu o drama de nomenclator. Din pricina rangului inferior nu ne vom putea bate cu spor.
Firmele romanesti vor fi secerate de competitia cu superiorii in grad, imediat dupa admiterea in Uniunea Europeana. Asa va fi. Pina aici, Mirceea Geoana e corect informat, desi nu e clar la care firme se refera liderul PSD. Caci, practic, sintem in situatia de a boci virtual. Firmele romanesti se disting printr-o larga si solida inexistenta.
Ele nu risca sa piara, pentru ca nu pleaca la lupta si nu pleaca la lupta pentru ca n-au apucat sa se nasca. Sigur, toata lumea a auzit de Rompetrol, Petrom, de cartelurile media care ne dau televiziunea si presa de fiecare zi, dar aceste companii nu se tem. Unele sint deja injectate protector de capital strain.
Altele sint mari si se simt tari din anumite motive pe care Mircea Geoana o sa ni le explice, poate, cindva, de pe treptele Parchetului General. In sfirsit, altele asteapta cu sufletul la gura sa fie preluate de investitorii europeni, in schimbul unei sume respectabile. Mircea Geoana a nimerit deci principiul, dar a gresit tara.
Raportul Comisiei Europene nu masoara o stare de moment, ci descrie un raport istoric. Romania nu e un stat capitalist, iar acest fapt grav nu a fost fabricat de actualitatea lui 2006, ci de un anume mod brutal si hotaritor de intemeiere a noului stat roman. Capitalismul e un fel de asezare a societatii, nu un grafic si nici un bilant.