Un singur exemplar bine cotat genetic costă peste 60.000 de euro şi despre posibilele ameliorări genetice. 18 "vedete" din acest punct de vedere au fost prezentate de directorul staţiunii, Gheorghe Vaida, după toate normele unui concurs de frumuseţe. De la tăuraşi aflaţi încă în perioada de testare a posibilităţilor genetice, "cu mers elegant şi osatură fină", până la "greii" staţiunii - şi la propriu, şi la figurat.
Un "macho" de 1.410 kilograme
Taurul Plelo este recomandarea directorului staţiunii pentru toţi cei care doresc să-şi amelioreze cu succes efectivele de animale. "Fiţi fericiţi cei care aveţi viţele din Plelo!", a fost exclamaţia acestuia, în momentul în care impresionantul taur a păşit pe "podium". Iată şi prezentarea: "Un taur roşu, foarte complet! Plelo, primul fiu al lui Marcel Red, al cărui index se prezintă a fi cel mai bun Red Holstein francez". Taurul Horep, cu o greutate de peste 1.000 de kilograme şi o talie de 159 de centimetri, a fost însă declarat în culise "regele frumuseţii". Preferatul directorului staţiunii din acest punct de vedere este taurul Borno, declarat "o frumuseţe zootehnică": 1.410 kilograme şi cu talia de 169 centimetri.
Un taur valorează cât o vilă
"În ţara noastră se însămânţează artificial circa 35% din efectiv, ceea ce înseamnă foarte puţin faţă de ţările din Uniunea Europeană, unde se însămânţează artificial 80% - 90%", a declarat directorul staţiunii. Dacă doza de material seminal costă, în România, de la 50.000 de lei până la 70.000 de lei, în UE poate să ajungă până la 18 euro. Cu materialul seminal de la un singur taur pot fi însămânţate peste 20.000 de vaci pe an şi peste 100.000 pe toată durata vieţii lui. Ameliorările genetice multiple explică probabil şi costul exorbitant al unui exemplar bine cotat din punct de vedere genetic: 60.000-70.000 de euro, încă din perioada de