Care sunt inregistrarile contabile pentru cesiunea de creanta? De exemplu, cedentul A transmite creanta de 20.000 lei de la debitorul B catre cesionarul societatea C, pentru care acesta plateste suma de 19.500 lei. Pentru A, diferenta dintre valoarea creantei si pretul cesiunii este cheltuiala nedeductibila? Dar pentru C, diferenta este venit neimpozabil? Stela Nicoleta – Galati In conformitate cu prevederile Codului fiscal, cheltuielile reprezentand v
Care sunt inregistrarile contabile pentru cesiunea de creanta?
De exemplu, cedentul A transmite creanta de 20.000 lei de la debitorul B
catre cesionarul societatea C, pentru care acesta plateste suma de 19.500 lei. Pentru A, diferenta dintre valoarea creantei si pretul cesiunii este cheltuiala nedeductibila?
Dar pentru C, diferenta este venit neimpozabil?
Stela Nicoleta – Galati
In conformitate cu prevederile Codului fiscal, cheltuielile reprezentand valoarea creantelor comerciale instrainate sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, deci deductibile la calculul impozitului pe profit, daca sunt efectuate potrivit legii.
Actul normativ care reglementeaza vanzarea creantelor este Legea nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale. Potrivit acesteia, partile contractante pot realiza platile nu numai prin utilizarea instrumentelor de plata garantate, ci si prin utilizarea mecanismelor de mobilizare a creantelor: forfetarea sau factoringul. Acestea se definesc astfel:
1. forfetarea este contractul prin care un vanzator sau prestator de servicii isi vinde creantele pe care le are asupra unui cumparator sau beneficiar unei societati bancare