Cu putina pricepere si cu ajutorul unor retete usor de facut, foile de placinte ce pot fi cumparate de la pravalie, pot deveni usor pateuri, placinte, gogosi sau pachetele delicioase, frumos rumenite in ulei sau la cuptor. Ele sunt recomandate atat ca antreuri, cat si ca fel principal sau desert.
Gogosi cu oua si cartofi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 cartofi sfaramiciosi (pentru piure), 4 oua, 4 foi de placinta, 1/2 legatura marar verde, 100 ml smantana dulce (frisca nebatuta), 200 ml ulei, sare, piper.
Mod de preparare:
Spalati, zvantati si taiati - cu foarfeca - mararul si puneti pe foc o oala mare cu apa sarata. Curatati cartofii de coaja, spalati-i, taiati-i in patru si fierbeti-i 25 de minute din momentul cand apa clocoteste.
Scurgeti cartofii fierti, zdrobiti-i ca pentru piure si adaugati smantana, mararul, sare si piper. Amestecati bine si lasati-i sa se raceasca.
Intindeti pe o farfurie o foaie de placinta, intindeti un strat de piure pe jumatatea ei, lasand marginea libera, si spargeti un ou peste piure. Umeziti cu apa marginea foii de jur imprejur, indoiti jumatatea cealalta peste umplutura de cartofi si apasati cu degetele ca sa se lipeasca. Procedati la fel cu celelalte 3 foi.
Incingeti bine uleiul intr-o tigaie mai mare - sau mai bine in doua tigai -, lasati gogosile sa alunece in uleiul fierbinte, prajiti-le 2-3 minute pe fiecare parte, ca sa se rumeneasca frumos, si serviti-le imediat.
Trigoane cu carne
Ingrediente (pentru 6 persoane): 10 foi de placinta, 4 cepe mici (de arpagic), 500 g pulpa de vita tocata, 1 ou, 1 legatura patrunjel verde, 8 frunze de menta, 1/2 cub Knorr (de pasare) maruntit, 1 lingurita mirodenii diverse (rozmarin, cimbru, salvie) macinate, 1 varf de cutit ardei iute maruntit, 3 linguri de masline, 50 g unt, sare.
Mod de preparare:
Incing