ordonanţă de urgenţă prin care să închidă toate magazinele duty-free din punctele vamale ale României.Pe lângă angajaţii care-şi vor pierde locurile de muncă, măsura va însemna şi ordonanţă de urgenţă prin care să închidă toate magazinele duty-free din punctele vamale ale României.
Pe lângă angajaţii care-şi vor pierde locurile de muncă, măsura va însemna şi reducerea cu aproximativ 700 de miliarde de lei vechi a veniturilor către bugetul de stat. O statistică întocmită de Asociaţia Română a Operatorilor şi Furnizorilor duty-free arată că, în fiecare an, graniţele României sunt tranzitate, în medie, de 18 milioane de persoane. Cheltuielile acestora în magazinele de tip duty-free au ajuns, anul trecut, la 150 milioane de euro, reprezentând exporturi exclusive. Prin contribuţia directă a operatorilor duty-free şi a angajaţilor acestora, bugetul de stat a încasat 700 miliarde de lei, iar bugetele locale au obţinut şi ele importante venituri colaterale. Intrarea în Uniunea Europeană presupune ca ţara noastră să renunţe la vânzările în regim duty-free (produse scutite de taxe vamale, TVA şi neaccizate) în toate vămile comune pe care le va avea cu Uniunea.
"Match point" pentru vecini
Deşi Tratatul cu UE vorbeşte doar de graniţa de vest şi, eventual, de cea cu Bulgaria, autorităţile române pun la cale închiderea tuturor duty-free-urilor printr-o ordonanţă de urgenţă. Pe lângă consecinţele sociale şi financiare, măsura va avea şi un efect benefic pentru concurenţă. Practic, toţi operatorii din ţările vecine care lucrează în zona liberă vor fi avantajaţi de închiderea magazinelor româneşti. Sunt incluşi în această categorie operatorii ucraineni, cei din Republica Moldova, Serbia şi chiar cei bulgari, care nu închid efectiv magazinele decât în momentul intrării în UE, aşa cum prevede Tratatul.
La rândul ei, activitatea duty-free din Români