Autoritatile se tem ca romanii au cumparat carne infectata din mai multe magazine.
Cateva tone de carne de pui posibil infectata cu virusul H5 au ajuns in depozite din patru judete (Brasov, Covasna, Prahova si Vrancea) si in supermarketuri din tara.
Carnea provenea de pe platforma avicola Codlea si urma sa fie comercializata in judetele Vrancea, Covasna si Prahova. Autoritatile nu pot insa sa dea asigurari ca populatia ar fi in afara pericolului, pentru ca o cantitate mare de carne posibil infectata a fost deja comercializata.
Pana aseara, erau confirmate trei focare unde exista virusul H5 in judetul Brasov, in apropierea lacului de la Dumbravita: la una dintre fermele de pe platforma avicola, cea a firmei Drakom Silva SRL, si in satul Hurez, comuna Beclean, respectiv in Fagaras, unde au ajuns sute de pasari bolnave de la Codlea, vandute prin intermediul unui comerciant, fara avize sanitar-veterinare.
Firma Drakom Silva SRL, care nu are angajat un medic veterinar, ii apartine omului de afaceri Vasile Dardala.
Un alt posibil focar de gripa aviara a fost depistat ieri-seara intr-o gospodarie din comuna Bolotesti, judetul Vrancea. Pasarile suspecte a fi infectate cu virusul ucigas provin de la aceeasi ferma din Codlea.
Carne cu H5 la Bucuresti?
Cel putin opt tone de carne de pasare au ajuns la Focsani, in perioada 8-12 mai. Potrivit dr. Elena Serbu, sefa Circumscriptiei Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Focsani, carnea a ajuns la SC Zanfir SNC, firma care detine doua supermarketuri precum si singura linie de procesare pentru carne de pui din judetul Vrancea.
"Sambata, 1.788 kilograme de carne au fost puse sub sechestru sanitar-veterinar. Noi nu facem decat sa luam masuri de preventie. In urma prelevarilor de probe, se va stabili ce se va intampla cu carnea.