Romania si Bulgaria asteapta azi eva-luarea Comisiei Europene. Varianta cea mai vehiculata este ca ambele tari vor primi confirmarea aderarii la 1 ianuarie 2007. Romania si Bulgaria afla azi daca Europa le da un raspuns clar sau daca le-a pregatit inca o surpriza menita sa mentina suspansul asupra datei aderarii. Desi, in linii mari, ambele guverne au aflat cam la ce sa se astepte, decizia finala a Comisiei Europene se poate lasa cu rasturnari de situatie.
Se anunta drept un raport crucial care va transa o data pentru totdeauna problema aderarii Romaniei si Bulgariei. Acum, tot mai multe surse spun ca raportul de monitorizare pe care Comisia Europeana il da azi publicitatii nu va fi decat un nou "punct de control" pe traseul european al Romaniei si Bulgariei. Un punct unde cele doua tari sunt luate la bani marunti, dupa care li se da voie sa continue traseul, urmarind cu strictete cateva jaloane. Abaterea de la ruta sau ocolirea unui jalon poate insemna tragerea pe dreapta, iar riscul cel mai mare este ca intreaga cursa sa se incheie abia in 2008.
RISC MINIM. Pentru Romania, riscul de a pierde data-tinta de aderare, 1 ianuarie 2007, este acum minim. Si-a facut multumitor temele, potrivit proiectului raportului, in sectoarele unde intarzierile puteau atrage amanarea. Mai mult, eforturile sale au lasat o impresie buna atat la Bruxelles, cat si in alte capitale europene. O dovedesc si articolele publicate in presa straina in saptamana premergatoare publicarii raportului de monitorizare al Comisiei Europene. Ca niciodata, in vizorul criticilor si comentariilor nu mai este Romania, ci vecina de la sud de Dunare. International Herald Tribune, Guardian, Financial Times sau Le Monde au schimbat registrul, publicand analize ce au in prim-plan coruptia din Bulgaria, dificultatile de a administra granita cu Turcia si reformele insuficiente din domeniul justitie