Din 1990 incoace, tot mai multi romani aflati la inceput de drum sau pur si simplu interesati de o schimbare se intreaba care varianta este mai convenabila - sa inchiriezi o locuinta sau sa cumperi? Dupa lansarea creditului ipotecar pe piata romaneasca, instrument care a facilitat pentru multi cumpararea de noi proprietati imobiliare, raspunsul la aceasta intrebare a devenit parca mai arzator ca niciodata.
Aproape jumatate sau chiar mai mult din populatia tarilor occidentale, inclusiv oameni instariti, prefera sa locuiasca in case inchiriate. In Romania, circa 96% din locuitori traiesc in locuinte proprietate personala, insa numarul persoanelor care inchiriaza locuinte - fie ca asa vor, fie ca sunt obligate de imprejurari - creste de la an la an.
Cu toate acestea, pe toate canalele mass-media datatorii de credite incearca sa ne convinga - de dragul nostru, evident - ca e mai bine sa platesti bancii o rata lunara in loc sa arunci pe „apa sambetei” niste bani reprezentand chiria lunara.
Intr-adevar, de ce sa dai banii pe o chirie cand logic ar fi ca, timp de 20 sau 25 de ani, sa depui banii in contul unei banci creditoare, iar la sfarsitul acestui termen (probabil chinuitor) sa devii totusi proprietar al unei locuinte?!
Desi, la prima auditie, argumentul pare convingator, sa nu ne grabim sa tragem concluzii. Ce spun calculele economice, ce cred expertii si cum se face ca in SUA, ca si in Europa oamenii traiesc in case inchiriate, fara sa dea semne ca acest amanunt deranjeaza? La aceste intrebari vom incerca sa gasim raspunsuri.
Problema estimarii
Din pacate, intreaga demonstratie se bazeaza pe cifre estimate, si acelea cu mari rezerve. Spre exemplu, expertii imobiliari nu impartasesc aceleasi pareri referitor la evolutia viitoare a preturilor la locuinte.
Majoritatea inclina sa creada ca aparta