Combinatul Phoenix, candva cea mai mare unitate economica din Maramures si unicul rafinator de aur din sud-estul Europei, a devenit scena unor jocuri financiare dubioase. Dupa o privatizare controversata care a scos din joc unicul producator de aur, argint si platina din Romania, a urmat o preluare misterioasa.
Urmeaza povestea neromantata a unei afaceri de miliarde, regizata de sase firme inregistrate in paradisul fiscal Cipru. In spatele lor, personaje influente (de exemplu, cumnatul presedintelui PSD, Mircea Geoana).
Procesul de privatizare al unicului rafinator de aur din sud-estul Europei, SC Phoenix SA, a fost declansat in 1998, cand FPS Bucuresti a decis sa vanda prin negociere directa 69,99% din totalul actiunilor Combinatului. Istoricul vanzarii La prima sedinta de negociere s-a prezentat un singur ofertant: Allied Deals (AD) PLC, cu sediul in Marea Britanie.
Desi, conform raportului de evaluare intocmit de SC CEPRONEF SA, valoarea unei actiuni era estimata la 9,80 USD, la prima runda de negocieri compania anglo-americo-indiana AD a oferit doar 2,43 USD/actiune, adica 5,114 milioane USD pentru pachetul de actiuni pus in vanzare, plus investitii in timp de peste 21,5 milioane USD si capital de lucru de 16 milioane USD.
Dupa sase runde de negocieri, AD a oferit 111.111 USD pentru pachetul de actiuni si a mentinut valoarea investitiilor si capitalul de lucru ofertat initial. Astfel ca, in 23 octombrie 1998, la FPS Bucuresti a fost semnat contractul de vanzare/cumparare (v/c) cu AD.
Din acest contract mentionam principalele clauze: firma anglo-indiana se obliga sa plateasca datoriile (128 de miliarde de lei) combinatului pana la 31 decembrie 2006; timp de trei ani AD nu va decide in mod voluntar dizolvarea societatii; pana la sfarsitul lui 2004 sa r