Greii tehnologiei europene, Alcatel si Siemens, au transformat Romania intr-o platforma strategica a operatiunilor regionale. Ambele companii au mizat pe inteligenta inginerilor locali, dar modul in care aceasta este tradusa in venituri mai mari difera de la un competitor la altul. “Orice inovatie este perceputa la inceput ca fiind SF”, explica Dan Bedros, presedinte-director general Alcatel Romania. Conduce compania inca de la infiintare, iar dupa 15 ani considera ca lucrul car
Greii tehnologiei europene, Alcatel si Siemens, au transformat Romania intr-o platforma strategica a operatiunilor regionale. Ambele companii au mizat pe inteligenta inginerilor locali, dar modul in care aceasta este tradusa in venituri mai mari difera de la un competitor la altul.
“Orice inovatie este perceputa la inceput ca fiind SF”, explica Dan Bedros, presedinte-director general Alcatel Romania. Conduce compania inca de la infiintare, iar dupa 15 ani considera ca lucrul care-i face munca dificila este diversificarea accentuata a afacerii.
Competitorul sau, Adrian Baicusi, este director general al filialei Siemens in Romania de aproape trei ani. A preluat o companie care avea in momentul respectiv 600 de angajati si a dezvoltat-o pana la aproape 3.000, cat are in momentul de fata. “Provocarea noastra este sa facem din Siemens o firma romaneasca”, explica Baicusi. “Adica, sa nu fie perceputa neaparat ca o firma straina, germana.”
Ce au in comun cele doua companii? Exporta inteligenta romaneasca. La Siemens, majoritatea angajatilor lucreaza in dezvoltare de software. “Tot ce este senzor la un Porsche, Mercedes sau BMW se face la Timisoara, iar la Brasov tot softul pentru partea medicala si pentru nevoile companiei”, spune Adrian Baicusi. (Compania-mama se lauda, printre altele, cu o realiza