Un proiect politic demarat de conducerile principalelor - mai corect spus singurelor - partide din opozitie, PSD si PRM, de semnare a unui protocol de colaborare parlamentara, a murit inainte de a se naste. PRM a fost dupa alegerile din 2004 singurul partid cu care nici Alianta DA, nici PSD nu a dorit sa poarte tratative pentru formarea unei coalitii de guvernare.
Tocmai de aceea, anuntul liderului PSD, Mircea Geoana, de a semna un protocol de colaborare a parut si mai ciudata, orice fel de cooperare cu un partid catalogat extremist fiind privita cu ochi critici de Uniunea Europeana, dar si de grupurile parlamentare din Parlamentul European si in special cel din care face parte PSD, Partidul Socialist European (PSE).
De aceea, liderii PSD, intalniti saptamana trecuta in sedinta Biroului Permanent National, desi nu au exclus o colaborare parlamentara cu PRM, s-au ferit sa foloseasca termenul „protocol”, care a fost inlocuit de mult mai tehnicul „mecanism de colaborare parlamentara”.
Asocierea PSD cu PRM, prin semnarea unui protocol de colaborare, ar fi avut ca scop formarea unei opozitii puternice.
Insa, in conditiile in care fragilitatea Coalitiei aflate la Putere a fost demonstrata in mai multe randuri, cand proiectele de legi propuse de aceasta nu au trecut prin Camerele Parlamentului in forma dorita de Guvern, ci in cea solicitata de opozitie, cooperarea dintre PSD si PRM poate fi considerata fructuoasa.
Mai mult, motiunile de cenzura depuse de PSD au fost sustinute de fiecare data si de parlamentarii PRM. In aceste conditii, chiar si pentru unii membri PSD, nevoia de asociere a PSD cu PRM printr-un protocol, mai mult sau mai putin formal, ramane de neinteles.
Majoritate parlamentara ratata
Imediat dupa al