Evolutia depreciativa a lirei turcesti, care a pierdut in ultimele trei sedinte interbancare peste 10%, a avut un efect direct si asupra pietelor emergente din Europa Centrala si de Est.
Astfel, ieri leul a pierdut fata de euro circa 1,7%, forintul peste 1%, in timp ce zlotul polonez si coroana ceha au inregistrat scaderi de pana la 0,5%. "Piata a fost deosebit de agitata, continuandu-se trendul declansat la sfarsitul saptamanii trecute, explica un dealer bancar. La scaderea leului au contribuit trei factori. Unul a fost cel conjunctural, un rol determinant avandu-l deprecierea lirei turcesti. Acesta a condus la cel de-al doilea, unul mai mult emotional, fondurile speculative decizand sa retraga o parte din castigurile obtinute prin plasarea euro convertit in lei in depozite bancare, dupa ce BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara si cea de referinta la 8,5%/an".
"Iar ultimul motiv il reprezinta unele banci care au fost mai expuse, ele aflandu-se de mai multa vreme pe pozitii de vanzare si care au decis sa le inchida cat mai rapid.
De altfel, cred ca volumul tranzactiilor interbancare s-a ridicat ieri, la fel ca vinerea trecuta, pe la 250 - 300 milioane euro, fata de 100 milioane in mod obisnuit".
Piata valutara s-a deschis ieri cu cotatii ale euro de 3,4850 - 3,49 lei, dupa care s-a intrat intr-o sarabanda a cresterilor, maximul fiind de 3,5560 - 3,5620 lei. Spre finalul sedintei interbancare, euro a scazut la 3,5450 - 3,55 lei, in timp ce cursul mediu a fost stabilit la 3,5418 lei fata de 3,4840 lei, vineri, si 3,4659 lei, joi. Prin cresterea de ieri, euro a revenit la valori care se mai inregistrau in prima decada a lui februarie, fiind de asteptat ca procesul de depreciere a leului sa continue astazi si miercuri. „Cred ca euro se va stabiliza in jurul pragului de 3,57 lei, care a fost un prag suport deosebit de important de l