Meritam sa intram in Uniunea Europeana? Stim oare ce urmeaza dupa, mai ales ca dincolo de beneficii ne asteapta costuri dureroase? Care sint la Iasi domeniile cele mai afectate? Dupa declaratiile oficialilor ieseni, sintem gata sa pasim si astazi in Europa, insa realitatea e cu totul alta. Agricultura e domeniul cu cele mai multe probleme, farimitarea terenurilor fiind hiba numarul unu.
Nici firmele nu scapa de tavalugul UE, cele nepregatite socului concurential urmind sa-si inchida portile. In sanatate, spitalele stau sa cada, iar bolnavii vin cu mincarea de acasa.
In invatamint, exista inca scoli din chirpici, materia stufoasa nici nu se compara cu programele aerisite din Vest, in vreme ce profesorii continua sa aiba lefuri de mizerie.Europa ne va da bani, insa acestia vor trebui cheltuiti pe proiecte.
Au autoritatile un plan concret pentru a opri scurgerea de fonduri doar catre „hultanii“ care vor profita de momentul aderarii? Cititi o pagina intreaga despre cit de pregatit este Iasul pentru confruntarea cu Europa.
Una dintre cenusaresele integrarii ramine agricultura, iar producatorii ieseni recunosc deschis ca inca nu sint pregatiti pentru confruntarea cu Europa. „S-au facut progrese in domeniul agricol, dar nu sint uriase si nici suficiente. Ministrul Agriculturii avea dreptate cind spunea ca agricultura romaneasca este un amestec intre agricultura moderna si cea traditionala.
Au inceput sa se miste putin lucrurile la programul Fermierul, la care avem deja 103 proiecte, si la renta viagera, la care avem 150 de cereri, dar este inca putin“, a recunoscut Constantin Arustei, directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi.
Problemele cu care se confrunta agricultura ieseana sint in principal