Considerand ca Ministerul Culturii si Cultelor "franeaza in mod voit procesul de retrocedare" a proprietatilor Familiei Regale, avocatul acesteia, Adrian Vasiliu, a anuntat ieri ca in cazul in care negocierile vor fi tergiversate si Regele Mihai nu-si va primi proprietatile, actele normative in vigoare permit si declansarea unor procese. "Legea permite si procese, dar sper sa nu ajungem la un asemenea litigiu, care ar fi daunator pentru imaginea Romaniei", a adaugat el, precizand ca Familia regala este nemultumita de ritmul procesului de retrocedare a domeniului Peles.
"Ministerul Culturii si Cultelor declara ca vrea sa restituie proprietatile Familiei Regale, dar procedurile se tot amana, din motive mai putin serioase. Se gasesc tot felul de obiectii. Se leaga de elemente neesentiale, vor tot felul de expertize. Realitatea este ca acestea sunt tertipuri pentru a amana retrocedarea", a declarat Vasiliu, pentru Mediafax, precizand ca pentru retrocedarea Pelesului si a Pelisorului, a Complexelor Ceramica si Stavilari au fost date mai multe termene, care insa nu s-au respectat. Cu toate acestea, el si-a exprimat speranta ca in aceasta luna sa se retrocedeze Complexul Ceramica, unde negocierile cu Ministerul Culturii sunt mai avansate.
In ceea ce priveste Castelul Peles, Vasiliu a precizat ca "Familia Regala si-a manifestat intotdeauna intentia de a mentine destinatia de muzeu a Castelului Peles", acesta putand fi rascumparat de statul roman, care are drept de preemtiune. "Temerea inoculata de unii nationalisti ca Pelesul va ajunge sa fie vandut unora sau altora este o prostie. Regele nu are intentia sa vanda Pelesul altcuiva decat statului roman", a mai declarat avocatul. "Pe de alta parte, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, spune ca decizia de retrocedare nu se poate da decat in momentul in care «toata documentatia» va fi completa", acuzand