Cautand informatii pe internet, utilizatorii pot ajunge direct in gura lupului. Dau click pe un rezultat, acceseaza o pagina ce pare obisnuita, dar se aleg cu computerul infectat sau cu adresa de mail pe lista spamerilor.
Cresterea numarului de cautari pe internet face sa apara un nou tip de risc informatic. Exista site-uri ostile, construite cu scopul de a infecta computerele utilizatorilor sau de a fura informatii. Metodele sunt variate: virusi, programe-spion, escrocherii electronice sau mesaje comerciale nesolicitate.
FILTRE. Riscul este generat de faptul ca motoarele de cautare nu filtreaza site-urile periculoase, potrivit unui studiu realizat de compania de securitate informatica McAfee in perioada ianuarie-aprilie 2006. Au fost cercetate rezultatele cautarilor pe Google, Yahoo, MSN, AOL si Ask.com. Compania a folosit programul SiteAdvizor pentru a analiza riscurile de securitate generate de o multime de site-uri internet. Acesta evalueaza riscurile verificand daca paginile in cauza contin programe de tip spyware, adware, phi-shing s.a.m.d., apoi le acorda note.
REZULTATE. Realizatorii studiului au descoperit ca toate motoarele de cautare testate pot directiona utilizatorii catre adrese de internet riscante, mai ales in cazul in care acestia cauta termeni foarte populari, precum nume de cantareti, muzica, screensaver sau programe software.
Cel mai bine sta MSN (cu 3,9% din rezultate catalogate ca fiind riscante), iar la polul opus se afla Ask.com (cu 6,1%).
In fiecare luna, vizitatorii dau click de 285 de milioane de ori pe site-urile ostile. S-a descoperit chiar ca 8,5% din anunturile si link-urile platite, oferite de motoarele de cautare, directioneaza utilizatorii catre site-urile riscante.
Pentru a reduce riscul de a-si infecta computerul navigand pe internet, utilizatorii trebuie sa foloseasca programe antivirus, firewal