Firmele straine au investit in capitalul social al entitatilor detinute in Romania 296,9 milioane euro in primul trimestru al anului, arata datele publicate de Oficiul National al Registrului Comertului.
Valoarea reprezinta o crestere de 54% fata de perioada similara a anului trecut. In luna martie, valoarea investitiilor straine a inregistrat cel mai redus nivel de la inceputul anului, respectiv circa 89 milioane de euro. Cu toate acestea, investitiile raportate la nivelul lunii martie sunt in crestere cu 74% fata de anul trecut. ONRC calculeaza investitiile straine ca valoare a capitalului strain subscris la inmatriculare, la care se adauga subscrierile prin mentiuni de majorare a capitalului strain, plus sau minus capitalul social cesionat de sau catre asociati sau actionari rezidenti, din care se scade capitalul subscris la firmele radiate din Registrul Comertului.
Italienii, in continuare pe primul loc
In luna martie au fost infiintate peste 1.100 de firme noi, cu un capital social subscris de 7,5 milioane de euro.
In ceea ce priveste tarile de rezidenta, liderii clasamentului in luna martie continua sa fie investitorii italieni, care au infiintat 256 firme, fiind urmati de investitorii germani, cu 113 societati, si de cei ciprioti, cu 80 de firme.
Cea mai mare majorare de capital din martie - 27,4 milioane de euro - a fost operata la Agri Concept Europe, cu actionar majoritar german.
Can-Pack Romania, cu actionar majoritar din Polonia, a primit o infuzie de capital de 13,6 milioane de euro, iar capitalul companiei Takata - Petri din Sibiu, controlata de investitori germani, a fost majorat cu 8,2 milioane de euro.
Alte societati care si-au majorat capitalul social in luna martie mai sunt Banca Romaneasca, membra a grupului National Bank of Greece, al carui actionar majoritar a crescut capitalul cu 6,6 m