Unul dintre monumentele istorice de seama ale Clujului, Turnul Pompierilor, zace in paragina, in ciuda faptului ca, potrivit unei Hotarari de Consiliu Local, trebuia sa fie amenajat ca si muzeu al pompierilor.
Beneficiar al concesiunii, Federatia Sindicatelor Libere din Romania a Pompierilor Civili a primit pe timpul administratiei Funar drept de folosinta gratuita pe o perioada de 25 ani a acestui obiectiv istoric. In clipa de fata, muzeul este inchis, iar conducerea Federatiei invoca lipsa banilor.
Cladiri-simbol ale Clujului, care fac parte din patrimoniul istoric si cultural al orasului, se degradeaza iremediabil din cauza lipsei de fonduri, a amanarilor sau a dezinteresului institutiilor abilitate sa le ingrijeasca.
In ciuda faptului ca i s-a atribuit destinatia de muzeu si a fost concesionat unei institutii abilitate sa intretina acest obiectiv, Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca se deterioreaza pe zi ce trece din cauza lipsei fondurilor necesare pentru a-l mentine in functiune.
Primele ziduri de aparare ale cetatii Clujului prevazute cu turnuri de observatie au fost ridicate in secolul al XIII-lea. Doua secole mai tarziu au fost construite, cu sprijinul mestesugarilor, alte ziduri din piatra, avand porti de intrare si bastioane cu rolul de a proteja vechea fortificatie.
Fragmentele de fortificatie care s-au pastrat pana astazi sunt Turnul Pompierilor si Bastionul Croitorilor, cele mai proeminente, de altfel, care au rezistat in timp pastrandu-si forma originala.
Turnul Pompierilor, situat in zona centrala a Clujului, este practic abandonat, cu toate ca, prin Hotarare de Consiliu Local, administratia Funar a decis atribuirea in folosinta gratuita pe termen de 25 ani a acestui obiectiv istoric, iar beneficiarul a fost Federati