Teama răspândirii gripei aviare a determinat autorităţile să ia măsuri drastice. La Timişoara, peste 15 tone de carne au fost puse sub sechestru. Alte 3.3 tone au fost sechestrate de veterinarii din Harghita. Un milion de păsări de la fermele din Codlea au început să fie sacrificate, începând de luni.
Aproximativ 15,6 tone de carne de pui au fost puse sub sechestru de inspectorii sanitar-veterinari în mai multe magazine din judeţul Timiş care se aprovizionează din zona Braşov. Potrivit autorităţilor sanitar-veterinare din Timiş, o singură unitate din judeţ, din cele verificate până acum, are contracte cu ferme avicole din judeţul Braşov. Şeful Serviciului Inspecţie şi Control din cadrul DSV Timiş, Pompilius Smultea, a declarat, ieri, că societatea are nouă magazine în tot judeţul, din care s-a retras de la vânzare toată carnea de pui provenită din Braşov, dar şi din Covasna, în total 15,6 tone.
Trei tone arse în Harghita
Aproape trei tone şi jumătate de carne de pasăre provenind de la ferma din Codlea unde a fost depistat un focar de gripă aviară au fost puse sub sechestru de medicii sanitar-veterinari, la unele depozite din Harghita, carnea urmând să fie incinerată, transmite corespondentul MEDIAFAX. Şeful DSV Harghita a spus că produsele respective au fost puse sub sechestru şi vor fi incinerate sau distruse prin alte metode. Controalele vor continua în toate magazinele alimentare, inclusiv în cele săteşti, dar şi la cantine şi restaurante care s-ar fi putut aproviziona direct de la Codlea. Totodată, se fac teste rapide în judeţ pentru a se verifica dacă sunt cazuri de contaminări cu virusul H5 în rândul păsărilor, până în prezent nefiind înregistrate astfel de situaţii. Autorităţile sanitar veterinare sunt în stare de alertă şi au fost instituite filtre de dezinfecţie la intrările dinspre judeţele Braşov şi Covasna.
53 de focare
Du