In acest an, Austria isi celebreaza unul dintre cei mai mari eroi ai sai, compozitorul Wolfgang Amadeus Mozart. La implinirea a 250 de ani de la nasterea marelui compozitor, „Febra Mozart“ este prezenta la tot pasul, de la salile de concerte si standurile cu suveniruri, pâna la arta culinara. Nu cu multi ani in urma, turistii care aveau ocazia sa viziteze Austria nu pleacau acasa fara clasicele „Mozartkugeln“, praline delicioase, in forma sferica, pe baza de ciocolata, martipan si alune. Inventate in 1891 cu ocazia unui secol de la moartea geniului austriac, „bilutele“ s-au transformat in scurt timp intr-un simbol al Austriei. Astazi insa, amatorii de suveniruri sau iubitorii marelui compozitor se pot intoarce acasa cu un parfum, un iaurt, o halba de bere, carti de joc, mingiute de golf si chiar si un cârnat tipic din aceasta zona, toate dedicatese ale geniului austriac. Gama de oferte este larga. Pentru iubitorii muzicii lui Mozart, o calatorie in Austria in acest an este obligatorie. Salzburgul, orasul natal al compozitorului, si Viena, unde Mozart a atins apogeul carierei sale, au pus la punct un calendar de expozitii, concerte si reprezentatii, capabile sa satisfaca gusturile celor mai exigenti melomani. Mozart pentru nonconformisti Recunoscuti pentru gusturile lor rafinate, dar si pentru spiritul comercial dezvoltat, austriecii au scos pe piata feluri de mâncare servite ca in epoca lui Mozart. De câtiva ani, la Salzburg, gurmanzii pot savura la Restaurantul St. Peter feluri de mâncare din perioada in care a trait marele compozitor, totul pe fundalul muzicii lui Mozart, in interpretarea unor artisti in costume de epoca. Din câte se pare, in acest restaurant, unul dintre cele mai vechi din Europa, lua deseori masa familia legendarului artist. „Tata a luat prânzul la restaurantul St. Peter si a cântat acolo“, a scris sora lui Mozart, Nannerl, in jurnalul sau, pe 28