Taxele principale nu vor fi modificate pana in 2008, a declarat, ieri, intr-un seminar economic, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Solutia gasita de autoritati pentru majorarea veniturilor bugetare este reprezentata de modificarea impozitelor secundare. Printre acestea este impozitul pe proprietate. In prezent acest impozit se situeaza la aproximativ 1%, mai putin de jumatate din nivelul tarilor UE. In acelasi timp, noul cod fiscal va prevede si majorarea taxei de mediu. O alta masura menita sa creasca veniturile bugetare va fi "convertirea unei parti din agricultura la economia de piata". Decizia a fost anticipata in urma cu o luna de mai multi analisti care atrageau atentia asupra faptului ca un domeniu (agricultura) care reprezinta 14% din PIB aduce la buget venituri mult prea mici. Proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost discutat recent de oficialii Ministerului Finantelor cu firmele de consultanta financiara si audit, cu patronatele si cu reprezentantii mediului de afaceri. Dupa ce va fi discutat in Guvern, actul normativ va fi supus aprobarii Parlamentului. Modificarile sunt prevazute sa intre in vigoare la inceputul anului viitor.
Cheltuielile, pe primul plan
Obiectivul major al tarii este majorarea cheltuielilor bugetare cu pana la 34 - 35 la suta din PIB in cativa ani, considera presedintele comisiei de buget-finante a Senatului, Varujan Vosganian. "In 2006 acestea vor urca cu pana la 31,6 la suta din PIB si acest lucru in conditiile in care nu au fost efectuate majorari de taxe", a explicat Vosganian. In aprilie 2006 veniturile bugetare au crescut cu 12 la suta in termeni reali fata de perioada similara a anului trecut.
Totodata, Vosganian considera ca pana in 2013- 2014 salariul mediu net ar putea ajunge la 515 euro, iar cel minim la 250 euro. In opinia ministrului Vladescu, problema cea mai mare a Romaniei n