Parlamentul European, Consiliul de Ministri si Comisia Europeana au semnat, miercuri, la Strasbourg acordul privind bugetul Uniunii Europene in perioada 2007-2013, care se ridica la 864,4 miliarde de euro, scriu agentiile internationale de presa.
Suma convenita, miercuri, este mai mare cu 2 miliarde fata de cuantumul stablit de cele 25 de state membre ale Uniunii, in 16 decembrie 2005 la Bruxelles.
Eurodeputatii au adoptat cadrul bugetar cu larga majoritate: 440 de voturi “pentru”, 190 “impotriva” si 14 abtineri, dupa compromisul din 4 aprilie intre Comisia Europeana, Parlamentul European si cele 25 de state membre ale Uniunii.
In timp ce cancelarul Austriei, Wolfgang Schussel spunea ca acordul va permite realizarea unor proiecte concrete pentru ca UE sa recastige increderea cetatenilor, presedintele Parlamentului European, Josep Borrell a fost mai critic:
“Dupa un proces lung si dificil am ajuns la un acord care pentru multi parlamentari este demn, dar care va permite UE sa functioneze. (…) Pentru multi eurodeputati este maximum a ceea ce am putut obtine dar minimum in raport cu ambitiile pe care UE le manifesta”, a estimat Josep Borrell.
Bugetul UE pe 2007-2013 reprezinta cu putin peste 1 la suta din produsul intern brut al statelor membre.
Bugetul UE reprezinta ansamblul resurselor financiare de care Uniunedispune anual pentru indeplinirea de catre institutiile comunitare a obiectivelor stabilite in prezent prin Tratatul de la Amsterdam.
Stabilirea bugetului UE pentru urmatorii sase ani se face in urma unor indelungi controverse, a unor negocieri dure privind reducerea fondurilor destinate noilor tari membre si candidate si lipsa unei solutii in ceea ce priveste avantajele financiare de care se bucura Franta si Marea Britanie.
Parlamentul European, Consiliul de Ministri si Comis