Asa cum era de asteptat, in timp ce coalitia guvernamentala apreciaza raportul ca fiind un real succes, reprezentantii opozitiei sustin ca documentul prezentat de Olli Rehn este un esec al Romaniei.
Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, sustine ca “este cel mai favorabil raport de pana acum si este obiectiv”. “Raportul ne arata clar ca in Romania trebuie sa existe, mai mult ca niciodata, stabilitate politica", a spus liderul liberal, citat de A.M. Press. El a adaugat ca politicienii trebuie sa lase la o parte toate orgoliile care tin de interese personale sau de grupuri, pentru ca integrarea tine de interesul national. "Cu dispute politice, cu rafuieli politice, eliminarea celor 4 stegulete rosii va fi foarte greu de facut”, a adaugat el. La randul sau, Sorin Frunzaverde, vicepresedintele PD, a spus ca “este raportul pe care il asteptam”. "Este important ca s-a facut referire la data de 1 ianuarie 2007. Este clar ca Uniunea Europeana si Comisia Europeana doresc sa-si respecte angajamentele luate in 2005. Oricum, este firesc sa fim monitorizati inca 4 luni, desi convingerea mea este ca aceasta monitorizare este pentru Bulgaria si nu pentru Romania, deoarece nu s-a dorit separarea tandemului”, a explicat liderul PD.
De cealalta parte insa, Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, considera ca toate comentariile duc mai degraba spre un esec al guvernarii de la Bucuresti. “Din raport rezulta mai putin decat ne-am fi asteptat si cu mult mai putin fata de ce a promis Guvernul. Comentariile pot merge chiar in directia unui esec. Daca ieri grupul socialist cerea o data exacta de aderare, iata ca acum se pune problema unei reconsiderari, in luna octombrie, a pozitiei Comisiei Europene, cu repercusiuni imediate asupra procesului de ratificare a tratatului de aderare. Oricum, apar elemente de monitorizare care ar fi putut fi evitate". El a adaugat ca in rapo