In conditiile in care taranii, asociatiile familiale si anumite categorii de societati comerciale sunt complet neglijate de oferta actuala a bancilor (pe de o parte din cauza infrastructurii bancare inexistente in mediul rural, pe de alta parte pentru ca bancherii nu au incredere in tarani si in capacitatea lor de rambursare), recent, si-a extins oferta financiara spre piata bistriteana CAPA
Finance (Fundatia pentru Credit, Asistenta si Pregatire pentru Afaceri). Oferta lor financiara pare rezonabila, insa are si unele neajunsuri. Mai interesant este ce se afla in spatele acestui organism de microfinantare cu un portofoliu de microcredite, in Romania, de circa 13 milioane de dolari.
CAPA, institutie de creditare care functioneaza in Romania din 1996, finantata de Fondul Romano-American pentru Investitii, Agentia de Dezvoltare Internationala a Canadei si World Vision International, a fost infiintata cu scopul de a sprijini dezvoltarea economica si a mediului de afaceri din Romania cu ajutorul asistentei tehnice MEDA (Mennonite Economic Development Associates).
Microcreditare mondiala prin vizite la domiciliu
Compania are aproximativ cinci birouri in mediul urban si 12 in mediul rural si intentiona, la sfarsitul anului trecut, sa-si dubleze numarul de birouri si, mai ales, volumul portofoliului de credite.
Nu are inca un birou la Bistrita, cele mai apropiate puncte fiind cele de la Cluj si Baia Mare, iar pentru a accesa oferta CAPA, bistritenii obtin informatii de la un angajat al fundatiei care face vizite la domiciliu. Societatea nebancara ofera credite cuprinse intre 2500 si 20.000 USD si se lauda cu rapiditate la acordare, birocratie redusa si dobanzi avantajoase.
Prin reclama pe care si-o fac, cei de la CAPA se adreseza asociatiilor “familiare” (speram ca si celor mai putin familiare), firmelo