Românu' s-a născut să eludeze legea. Lumea asta ar fi mult mai tristă dacă noi nu am exista. Zilele trecute într-o raită prin pieţele oraşului mi s-a reconfirmat acest adevăr. Şi el vine tocmai de la tradiţionala noastră brânză. În fiecare piaţă, cel puţin aşa zice legea, trebuie să existe o hală în care să se comercializeze strict produsele lactate aduse pe piaţă de micii producători. Vânzarea caşului, a brânzei şi a urdei, este strict interzisă în acele locuri. Pe hârtie doar, pentru că în două magazine situate în piaţa mare a oraşului, alături de costiţe afumate şi pulpe de porc, palidul caş produs la stână este scos la vânzare cu nonşalanţă. "Se poate vinde, de ce să nu se poată, că doar nu e la un loc cu carnea", ne-a spus Viorica Lazăr, vânzătoare într-unul din aceste magazine. Adică nu era adevărat ce vedeam. Carne şi brânză în acelaşi galantar. Am cerut părerea celui mai avizat om al judeţului în acest domeniu şi am aflat că, "produsele lactate se pot vinde doar în raioane separate. Acelaşi vânzător nu poate comercializa şi carne şi brânză. De regulă, produsele lactate ale micilor producători se vând în halele specializate ale pieţelor. Vom trimite medicul veterinar la faţa locului să vadă despre ce e vorba şi dacă e cazul să ia măsurile de rigoare", ne-a spus Ioan Rusu, director DSV Mureş.
Care e de fapt problema
În hala specială destinată vânzării produselor lactate, nu e deloc agitaţie. Şapte vânzătoare în halate albe, aşteaptă potenţialii cumpărători, care intră, văd preţurile şi o cârmesc înspre magazinele de carne, unde caşul este mai ieftin. Una din aceste vânzătoare, mic producător, ne-a contactat pentru a ne spune păsul ei. "Toate femeile care vindem aici în hală avem certificat de producător, prin care se atestă că avem 4-500 de oi la stânele personale. Pe baza acestui certificat, pentru a ne putea vinde marfa în piaţă, plătim zilnic