Dupa ce a urcat, acum doua zile, la un maxim al ultimelor trei luni de 3,5418 lei, ieri euro a facut pasul inapoi, odata cu reducerea cererilor de valuta.
Luni volumul tranzactiilor interbancare din piata valutara a fost de aproape 475 milioane, lichiditate care s-a pastrat si ieri, chiar daca trendul raportului euro/leu a fost invers.
„S-a tranzactionat din nou foarte mult, comenta un dealer. Cred ca jocurile au fost facute si de aceasta data de catre banci, cei care au vandut ieri cautand sa isi incaseze cat mai repede profiturile. Aprecierea leului s-a datorat si calmarii agitatiei din ultimele zile din jurul lirei turcesti. Doar forintul a mai avut de suferit in prima parte a zilei cand a pierdut circa 1%. In privinta prelungirii datei referitoare la anuntarea integrarii Romaniei in UE, nu cred ca aceasta va avea efecte deosebite asupra cursului si nu vad fondurile speculative grabindu-se sa iasa din Romania, cata vreme BNR mentine dobanda de politica monetara la 8,5%/an".
Cursul mediu al euro a scazut de la 3,5418 la 3,5292 lei, pe o piata unde deschiderea s-a realizat in jurul unei medii de 3,5630 lei. Ordinele masive de vanzare au adus euro pana la un minim de 3,5080 - 3,5130 lei, pentru ca pe final, dupa anuntul privind intarzierea pana in octombrie a anuntului privind integrarea Romaniei, sa aduca o mica depreciere emotionala de 0,5 bani.
Raportul dolar/leu a scazut usor, de la 2,7588 la 2,7544 lei, urmare a aprecierii din prima parte a zilei a monedei americane fata de cea europeana. Pentru astazi se anticipeaza o scadere a dolarului, care in a doua parte a zilei a reinceput sa scada fata de euro.
Dupa ce a urcat, acum doua zile, la un maxim al ultimelor trei luni de 3,5418 lei, ieri euro a facut pasul inapoi, odata cu reducerea cererilor de valuta.
Luni volumul tranzactiilor interbancare din piata valutara a fost de apro