Planul cu bataie lunga anuntat de presedintele Bush pentru a se face fata problemei imigratiei clandestine, imbinand masurile de mana forte, cum ar fi militarizarea frontierei cu Mexicul, prin trimiterea unui numar suplimentar de 6.000 de membri ai Garzii Nationale, cu promisiuni menite sa determine intrarea in legalitate a unora din muncitorii ilegali, ca, de pilda, acordarea statutului de
"muncitor oaspete" temporar si posibilitatea ca unii din acestia sa capete cetatenie americana, a starnit reactii dintre cele mai diverse.
Conservatorii din Congres aplauda ideea folosirii Garzii Nationale pentru a intari securitatea granitei de sud a SUA, principala cale de patrundere a imigrantilor ilegali.
"Este o idee mai mult decat bine-venita pentru a asigura protectia familiilor noastre si a ne apara frontierele", a declarat speakerul Camerei Reprezentantilor, Dennis Hastert. De altfel, in decembrie trecut, membrii republicani din Camera Reprezentantilor au introdus un proiect legislativ care prevede ridicarea unui zid de protectie de-a lungul unei treimi a frontierei cu Mexicul.
Ca urmare, pe adresa unor membri ai Congresului continua sa soseasca... caramizi, frumos impachetate, insotite de textul: "Daca nu stiti cum sa construiti zidul atat de necesar va ajutam noi". Nu toti republicanii sunt insa de acord cu militarizarea frontierei.
"Nu e rolul militarilor sa se ocupe cu paza granitei", a atras atentia senatorul Chuck Hagel, in vreme ce guvernatorul statului California, Arnold Schwarzenegger, si-a exprimat indoiala asupra oportunitatii trimiterii trupelor Garzii Nationale, pe care a apreciat-o ca o solutie temporara, "aidoma aplicarii unui bandaj provizoriu pe o rana".
Cat despre Partidul Democrat, de opozitie, acesta se impotriveste categoric ideii, subliniind, cum a facut-o senatorul Edward Kennedy