Grupul OMV a castigat circa 340 de milioane de euro de pe urma achi-zitiei Petrom, jumatate din suma platita statului roman. Totusi, inves-titiile in Petrom, asumate prin con-tractul de privatizare, sunt in intarziere. Grupul OMV a castigat circa 340 de milioane de euro de pe urma achizitiei Petrom, jumatate din suma platita statului roman. In timp ce profitul Petrom creste de 8 ori mai mult decat cel al OMV, compania austriaca are bani de dezvoltare regionala. Totusi, investitiile in Petrom, asumate prin contractul de privatizare, sunt in intarziere.
Grupul OMV a castigat circa 340 de milioane de euro de pe urma achizitiei Petrom, adica 50,8% din suma platita statului roman la achizitia companiei romanesti. In urma privatizarii societatii in 2004, statul a incasat 669 de milioane de euro, restul de 830 de milioane de euro reprezentand contributia OMV la majorarea de capital a societatii. Prin aceasta suma, austriecii au obtinut pachetul de 51% din actiunile societatii. Afacerea facuta de austrieci in Romania creste mai tare ca cea a intregului grup. Pentru comparatie, in trimestrul I - 2006, profitul net OMV a crescut cu 24% fata de intervalul similar din 2005, pana la 319 milioane de euro. In acelasi timp, profitul Petrom a crescut cu 211%, adica de peste 8 ori mai mult, pana la 247 milioane de euro (881 milioane lei noi).
ACHIZITII. Pe de alta parte, grupul austriac are o pofta de dezvoltare costisitoare. A decis achizitia companiei Verbund, principalul furnizor de electricitate din Austria. Achizitia este considerata o miscare mai degraba politica, suspecta de protectionism. Devenita subsidiara a OMV, Verbund este ferita de poftele strainilor. Si, nu mai departe de ieri, OMV a finalizat achizitia a 34% din Petrol Ofisi, cea mai importanta retea de benzinarii din Turcia, contra a 1,054 de miliarde de dolari (circa 872 de milioane de euro).
O