Dosarul “Delphin” a ajuns pe masa procurorilor Directiei de Investigare a Crimei Organizate si Terorismului. Prejudiciul estimat: peste un milion de euro. Cu toate acestea, sub ochii autoritatilor, continua racolarea naivilor care spera in castiguri fabuloase. Printre cei ademeniti in sistemul de tip piramidal se afla mai multi maramureseni printre care unii sunt… elevi de liceu.
Delphin International, jocul piramidal care a facut sute de victime in intreaga tara, a intrat demult in vizorul procurorilor. Din cauza prejudiciului urias, de peste un milion de euro, dosarul a ajuns la Directia de Investigare a Crimei Organizate si Terorismului (DICOT) din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Pe numele “delfinilor-sefi” s-au emis multiple capete de acuzare: spalare de bani, evaziune fiscala, inselaciune si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Cu toate acestea, “delfinii” isi continua nestingheriti activitatile de racolare.
La Casa de Cultura din Zalau sunt “evanghelizate” saptamanal zeci sau chiar sute de persoane din judetele limitrofe, printre care si Maramures. Racolarea cu lamai Sub protectia anonimatului, una dintre persoanele prezente la simpozionul din Zalau, dezvaluie strategia prin care naivii sunt prinsi in plasa: “initial spun ca se cauta persoane descurcarete.
Nu dau detalii, doar m-au intrebat daca vreau sa fac bani. Ni s-a cerut sa fim imbracati elegant si sa avem fiecare cate doua lamai, cica sa nu ti se face rau cand auzi despre cati bani e vorba! La Zalau am inteles ca sunt duse persoane din mai multe judete (Arad, Satu Mare, Cluj, Bihor, Salaj, Maramures si Bistrita).
Mi-au cerut o taxa de peste 400 mii lei vechi, si cand am dat banii mi-au promis ca imi dau chitanta”. Aspirantii la imbogatirea peste noapte afla in ultimul moment ca vor merge in Zalau. Acolo p