Tinta de inflatie pentru 2006 ramane la 5% plus/minus un punct procentual, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Banca Nationala anticipeaza, incepand cu luna mai, o iesire din intervalul optim datorata cresterii accizelor la alcool si tutun. "Din calculele realizate cu datele din prezent, anticipam un impact asupra preturilor de consum de 1% prin majorarea impozitelor indirecte la tutun si alcool", a adaugat oficialul bancii centrale.
In acelasi timp, Isarescu a avertizat asupra pericolului pe care il reprezinta majorarea preturilor administrate fara un calendar precis.
"Orice anunt creeaza presiune inflationista. Am solicitat un calendar clar, precis, transparent. Fara un astfel de program nu putem anticipa exact evolutia inflatiei", a declarat guvernatorul. In luna aprilie, inflatia anualizata a coborat, pentru prima oara dupa 1990, la un nivel situat sub 7%.
Preturile administrate, bomba cu ceas
Preturile administrate au fost majorate in perioada aprilie 2005-aprilie 2006 cu 9,2 procente, cu 5% sub asteptarile bancii centrale, a precizat guvernatorul Mugur Isarescu. "Preturile administrate au evoluat mai bine si datorita aprecierii din aceasta perioada a monedei nationale, unele tarife, cum ar fi la telefonie, fiind chiar in scadere", a adaugat guvernatorul BNR. Pe parcursul anului 2005 leul a inregistrat o apreciere nominala de 4 procente.
In raportul asupra inflatiei, BNR precizeaza ca magnitudinea si calendarul ajustarilor de preturi administrate reprezinta surse de incertitudine.
Potrivit aceluiasi document, modificarile aduse Codului fiscal ar putea influenta si ele tinta propusa pentru 2006. "In acelasi timp, relaxarea politicii fiscale si, posibil, si a politicii de venituri ar putea incetini sau chiar stopa anticipatul trend de scadere a excedentului de cerere", se mai arata in raport. In