Pentru a preveni aparitia gripei aviare la om, conducerea Directiei de Sanatate Publica Braila recomanda populatiei sa tina cont de masurile de igiena si preparare a hranei si sa se prezinte la medic la primele semne de infectie respiratorie.
Dr. Lucica Scutaru, director executiv al Directiei de Sanatate Publica, ne-a informat ca spalarea cu apa si sapun a miinilor, mai ales dupa contactul cu pasarile, are un rol important in prevenirea gripei aviare si ca, in lipsa apei si a sapunului se recomanda stergerea miinilor cu alcool sanitar. Populatia trebuie sa solicite autoritatilor sanitar-veterinare colectarea cadavrelor de pasari si aplicarea masurilor necesare pentru limitarea focarului.
"Se interzice consumul de pasari care au fost in contact cu pasari infestate, moarte, precum si a consumului de oua provenite de la pasari infestate si consumul de produse din carne de pasare, neprelucrata termic sau incomplet prelucrata termic".
In ceea ce priveste prepararea hranei, DSP recomanda urmatoarele: separarea carnii crude de cea prelucrata termic sau de alimentele care sint gata de consum; sa nu se foloseasca acelasi cutit pentru a pregati carnea cruda si la alimentele care sint gata de consum, spalarea pe miini cind se manipuleaza carne cruda si sa se evite punerea carnii prelucrate termic pe aceleasi spatii pe care a fost asezata inainte carnea cruda.
"Toate alimentele provenite de la pasari, inclusiv oua sau singe, trebuie prelucrate termic cu atentie - ouale sa fie bine fierte, galbenusurile sa nu fie lichide si trebuie spalate ouale bine inainte de prelucrare. Virusurile gripale sint distruse prin prelucrarea termica, adica prin caldura, cu conditia ca temperatura la care se prelucreaza carnea de pasare sa fie mai mare de 70 grade Celsius.
Dupa manipularea pasarilor sau oualor crude, se recomanda spalarea pe miin