Peste 900 de persoane au intrat in posesia carnetului de rentier agricol pentru terenurile arendate sau vandute in cursul anului trecut, dupa intrarea in vigoare a legilor proprietatii, "Suprafata totala de teren vanduta sau arendata se ridica in momentul de fata la aproape 10 mii de hectare la nivelul intregii tari, 90% din terenuri fiind date in arenda", a declarat, ieri, presedintele Agentiei Domeniilor Statului (ADS), Tanczos Barna, potrivit Rompres. Suprafata medie arendata sau vanduta se situeaza intre trei si sapte hectare, sumele primite depasind 40 mii de euro, a mai spus Barna.
Programul rentei viagere a devenit atractiv pentru agricultorii in varsta, care nu isi mai pot munci terenurile agricole. In acest moment, Oficiul National de Renta Viagera Agricola din cadrul ADS verifica cele circa 3.000 de solicitari de acordare a rentei viagere agricole, pentru 25.000 de hectare. Persoanele de peste 62 de ani care isi vand sau dau in arenda terenurile detinute pot beneficia de o renta viagera de 100 euro pe an, pentru un hectar, iar in cazul in care opteaza pentru arenda obtin 50 de euro pe an, pana la sfarsitul vietii. Potrivit ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, prin acest program se estimeaza comasarea a peste 250.000 de hectare in acest an, banii prevazuti in bugetul ministerului pentru aceste plati depasind 180 miliarde RON. Renta viagera agricola se plateste o singura data pe an, in primul trimestru al anului urmator celui pentru care renta este datorata. Renta viagera se ofera si retroactiv, pentru toate persoanele care indeplinesc conditiile legii si si-au vandut sau arendat terenurile dupa mijlocul anului trecut.
Peste 900 de persoane au intrat in posesia carnetului de rentier agricol pentru terenurile arendate sau vandute in cursul anului trecut, dupa intrarea in vigoare a legilor proprietatii, "Suprafata totala de teren vanduta sau a